Bijwerkingen van magnesium

Er zijn niet veel bijwerkingen bekend bij het langdurig gebruik van magnesium. Daarom wordt magnesium als zeer veilig gezien maar toch is het belangrijk rekening te houden met zeldzame gevallen zoals een allegische reactie, diarree etc.

Gebruik magnesiumchloride niet bij open wonden

Magnesiumchloride is een zout, het kan bij open wonden sterk gaan irriteren en bij langdurig gebruik kan dan een ontsteking ontstaand die zeer pijnlijk is. Stop onmiddelijk met magnesium totdat de wond geheeld is.

Allergische reacties

De meeste mensen weten wel of ze allergisch zijn voor magnesium, het maakt niet uit wat je voor magnesium neemt, een allergie is nooit prettig. Ondanks het feit dat magnesiumolie slechts bestaat uit gedestileerd water en 31% zuivere magnesiumchloride kan magnesiumolie in zeer zeldzame gevallen allergische reacties veroorzaken. Deze reacties kunnen zijn: kleine rode plekjes op de huid, jeukende of prikkende huid, eczeem vorming, of andere vormen van huiduitslag, vooral op de tere huid. (oksels, buik). Vaak zijn deze reacties het gevolg van een magnesiumtekort.Meestal zijn het mensen die ook niet zo goed tegen zeewater kunnen of bijvoorbeeld dode zeezout waar ook een (hoewel veel kleiner) percentage magnesium in zit. Mocht u een dergelijke reactie krijgen stop dan voor een paar dagen met magnesiumolie tot de huid weer is hersteld. Als je opnieuw wilt beginnen verdun de olie dan met 50% water en bouw langzaam op. Twijfel je, raadpleeg dan vooral een arts of ander deskundige om op die manier zeker te zijn van je zaak.

Zeer hoge dosis magnesium

Overdrijven is nooit goed, houd je aan de voorschriften. Ook veel te veel water kan schadelijk zijn!


In zéér zeldzame gevallen kan anafylaxis ontstaan, wat te vergelijken is met de reactie die sommige mensen kunnen hebben bij een allergie voor pinda’s, noten en andere peulvruchten ontstaan. Raadpleeg dan een arts.

Magnesium en kinderen

Een badje met 2% badkristallen kan prima en is ook heilzaam. Vermijdt contact met ogen en slijmvliezen. Laat een baby of jong kind NOOIT alleen bij het baden. Magnesiumolie op de huid aanbrengen is niet aan te raden bij baby’s en wordt over het algemeen ook niet aanbevolen voor kinderen onder de 6 jaar. Mocht je arts of adviseur het nodig vinden verdun de magnesiumolie dan sterk met water. Let op, bij verdunning boven 50% is de magnesiumolie maximaal 2 weken houdbaar.

Overleg altijd met uw arts bij:

Een sterk verminderde nierfunctie, hartblok (een storing in de prikkelgeleiding van het hart) en bij neuromusculaire aandoeningen dient magnesiumsuppletie enkel te geschieden onder medisch toezicht. Gebruikt u bloeddrukverlagers overleg dan eerst met uw arts voor u magnesium gebruikt.

Zechstein
Ancient Magnesium