Bijwerkingen bij magnesium

3 tips voor bijwerkingen bij magnesium olie (magnesiumchloride)

Bijwerkingen bij magnesium komen niet veel voor, ook niet bij het langdurig gebruik. Daarom wordt magnesium als zeer veilig gezien. Toch is het belangrijk rekening te houden met zeldzame gevallen van bijwerkingen bij magnesium, zoals een allergische reactie, diarree etc.

bijwerkingen bij magnesium

Bij (open) wondjes voorzichtig te werk gaan.

Magnesiumolie is een zout (magnesiumchloride), het kan bij open wonden of aangetaste huid behoorlijk gaan prikken.  Dit is vaak maar tijdelijk en de wondjes helen vanzelf. Toch kan het zijn, vooral als er vuil bij het wondje gekomen is, dat een ontsteking kan ontstaan die pijnlijk is. Stop dan onmiddellijk met magnesium als de wondjes pijn gaan doen.
Tip bijwerkingen bij magnesium: wanneer de pijn over is kan je de magnesiumolie verdunnen met gedestilleerd water. De aanbevolen verhouding = 1 deel magnesiumolie 3 delen water. Vaak gaat de aandoening dan gewoon weg. Na enige tijd kan je de verhouding magnesiumolie gedestilleerd water verhogen.


Gebruik bij huidaandoeningen altijd de zuiverste magnesium die te koop is. Ons advies:
Himalayamagnesium. Dit is een magnesium van BIO Energetische kwaliteit die 100% natuurlijk en zeer zuiver is  Te koop bij www.himalayamagnesium.nl

Tip 1: Allergische reacties

De meeste mensen weten wel of ze allergisch zijn voor magnesium of niet. Het maakt niet uit wat je voor magnesium gebruikt, een allergie is nooit prettig. Ondanks het feit dat magnesiumolie slechts bestaat uit 31% natuurlijk magnesiumzout en bronwater water kan het in zeer zeldzame gevallen allergische reacties veroorzaken. Deze reacties kunnen zijn: kleine rode plekjes op de huid, jeukende of prikkende huid, eczeem vorming, of andere vormen van huiduitslag, vooral op de tere huid. (oksels, buik).
Mocht je een dergelijke reactie krijgen stop dan voor een paar dagen met magnesiumolie tot de huid weer is hersteld.  
Tip: bijwerkingen bij magnesium: wanneer de allergie verdwenen is   kan je de magnesiumolie verdunnen met gedestilleerd water. De aanbevolen verhouding = 1 deel magnesiumolie 3 delen water. . Twijfel je, raadpleeg dan een arts, behandelaar of ander deskundige.
In zéér zeldzame gevallen kan anafylaxis ontstaan, wat te vergelijken is met de reactie die sommige mensen kunnen hebben bij een allergie voor pinda’s, noten en andere peulvruchten ontstaan. Raadpleeg dan een arts.

Tip 2: diarree en darmproblemen

Een overdosis magnesium kan leiden tot dunne ontlasting. Dat is vervelend maar het duidt meestal op een magnesiumtekort. Verminder even het magnesiumgebruik en de ontlasting wordt weer normaal.
Tip bijwerkingen bij magnesium: magnesiumolie is zeer helend voor darmen en maag dus gewoon weer beginnen met magnesium maar nu wat langzamer opbouwen.
Je zult zien dat je er baat bij hebt.

Tip 3: Magnesiumtekort door maagzuurremmers en medicijnen.

De maagzuurremmers zijn zonder recept verkrijgbaar. In de VS staat het in de top tien van meest gebruikte medicijnen. Maar jaarlijks belanden honderden gebruikers in het ziekenhuis met spierkrampen en hartritmestoornissen. Dit wordt veroorzaakt door een magnesiumtekort. Dat komt doordat maagzuurremmers het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 remt.
Het probleem is dat je bij een magnesiumtekort lang geen symptomen hebt. Daarnaast wordt het niet standaard gemeten bij een bloedonderzoek. 
Tip bijwerkingen bij magnesium. Gebruik geen maagzuurremmers voor lange tijd. De meeste mensen blijven het slikken terwijl het probleem vaak al over is. Gebruik liever een half theelepeltje natrium bicarbonaat in een glas water. Het maagzuur stopt onmiddellijk en het kan geen kwaad. 

Magnesium overdosis

Een magnesium overdosis staat bekend als hypermagnesiëmie. Hierbij is de magnesiumspiegel in je bloed te hoog geworden. Het doet zich eigenlijk alleenl voor bij mensen met nierfalen (nierinsufficiëntie).   Vooral bij magnesiumzouten is dit het geval, want zout kan zoals bekend, problemen met de nieren geven. Bij mensen die magnesiumhoudende geneesmiddelen, zoals zuurremmers, of veel te veel magnesium slikken kan dan een overdosis ontstaan.
Risicofactoren

 • overactieve of slecht werkende bijschildklier (hyperparathyreoïdie)
 • nierinsufficiëntie of nierfalen;
 • verzuring van het bloed (te lage pH) bij diabetes
 • ziekte van Addison.

Magnesium overdosis symptomen

Symptomen, bijwerkingen en klachten kunnen ontstaan door teveel magnesium suppletie. Vooral als er langere tijd veel  magnesium wordt gebruikt. Wanneer je nieren niet goed meer werken kunnen er ook bijwerkingen ontstaan.  Heb je chronische nierproblemen en een verzwakte nierfunctie dan kan je beter geen magnesiumsupplementen nemen.
Symptomen van een magnesium overdosering zijn o.a.
De onderstaande symptomen hoeven niets te maken te hebben met een magnesiumtekort. Lat je daarom goed voorlichten door een arts of behandelaar.

 • misselijkheid en overgeven
 • moeheid
 • spierzwakte
 • onregelmatige hartslag
 • lage bloeddruk
 • urineretentie
 • ademhalingsproblemen

Behandeling en preventie bij een magnesium overdosis

Behandeling
Bij een ernstige magnesium overdosering kan calcium gluconaat door een arts toegediend worden. De uitscheiding van magnesium wordt dan door de nieren verhoogd. Bij niet goed werkende nieren zal dialyse nodig zijn.

Preventie
Het  risico op een magnesium overdosering is extreem laag voor een gezond persoon.  Toch is het in bepaalde gevallen mogelijk om te veel magnesium binnen te krijgen. Heb je een verminderde nierfunctie, dan kan je beter een advies vragen aan je arts wanneer je magnesium houdende  geneesmiddelen en supplementen wilt nemen.

Bijwerkingen bij magnesium en kinderen

Komt eigenlijk nooit voor maar blijf altijd voorzichtig. Het beste voor kleine kinderen is een magnesiumbadje.  Een badje met 2% badkristallen kan prima en is ook heilzaam. Vermijdt contact met ogen en slijmvliezen. Laat een baby of jong kind NOOIT alleen bij het baden. Magnesiumolie op de huid aanbrengen is niet aan te raden bij baby’s en wordt over het algemeen ook niet aanbevolen voor kinderen onder de 6 jaar. Mocht je arts of adviseur het nodig vinden verdun de magnesiumolie dan sterk met gedestilleerd water. Let op, bij verdunning met gewoon water boven 50% is de magnesiumolie maximaal 2 weken houdbaar.

Overleg altijd met uw arts bij:


Een sterk verminderde nierfunctie, hartblok (een storing in de prikkelgeleiding van het hart) en bij neuromusculaire aandoeningen dient magnesiumsuppletie enkel te geschieden onder medisch toezicht. Gebruikt u bloeddrukverlagers overleg dan eerst met uw arts voor u magnesium gebruikt.

Zechstein
Ancient Magnesium
[wp-review]