• Home >>

Slecht kraanwater en mineraalwater

In het meeste kraanwater en mineraalwater zit geen magnesium en andere belangrijke mineralen. Gezond bewuste mensen vertrouwen vaak op het in Nederland schone kraanwater, gefilterd water en op mineraal water (foute naam want er zit bijna geen mineraal in).

Het meeste water wat gefilterd en/of gebotteld water is, is hopelijk vrij van kankerverwekkende verontreinigingen, maar...zeker is dat ze nauwelijks het essentiële mineraal magnesium bevatten.

De gevolgen van dit magnesiumtekort in water is beangstigend


Het is aangetoond dat in gemeenschappen waar een laag magnesium gehalte in het water zit veel meer mensen een plotselinge dood sterven (vaak door een beroerte of hartinfarct veroorzaakt door een magnesiumtekort) dan in gebieden waar het magnesiumgehalte hoger is.Onze voorouders leefden in een wereld waar drinkwater rechtstreeks uit beken, rivieren en meren werd gedronken wat rijk was aan mineralen en in het bijzonder magnesium. Het menselijk lichaam is aangewezen op het verkrijgen van een groot deel van zijn dagelijkse minerale behoeften uit natuurlijke waterbronnen.

In een en twintigste eeuw krijgen we drinkwater uit de kraan of een plastic fles.


Pesticiden en andere chemische stoffen sijpelen in de watervoorziening door en als gevolg daarvan verhogen gemeenten hun inspanningen om via waterzuiveringsinstallaties de verontreinigingen zoals lood, residuen van bestrijdingsmiddelen, nitraten en andere stoffen te verwijderen uit het drinkwater. Jammer genoeg worden ook wenselijke mineralen zoals calcium en magnesium verwijderd.Veel Amerikanen en Europeanen zijn wantrouwend geworden over de zuiverheid en de veiligheid van gemeentelijke behandeld water, water filters en reinigers die efficiënt alle resterende mineralen uit het water halen waardoor het magnesiumgehalte van het water vrijwel nihil is.

Het huidige enthousiasme voor gebotteld mineraal water verergerd het probleem.


De Amerikanen alleen al gebruikten vorig jaar bijna 8 miljard liter flessenwater. De minerale inhoud van deze producten varieert sterk. Sommige mineraalwaters bevatten een zeer kleine hoeveelheid magnesium, andere merken water bevatten weinig of niets.

De grote risico's van een laag magnesiumgehalte in het water.


Zacht water heeft over het algemeen een laag magnesium gehalte De resultaten van epidemiologische studies suggereren dat sterftecijfers in gebieden van zacht - water ten minste 10 % hoger zijn dan sterftecijfers in hard - water gebieden . Een tekort aan magnesium kan mogelijk ernstige gevolgen voor hebben voor patiënten met hartritmestoornissen of andere hartproblemen.


Tot op heden is er echter geen actie ondernomen.

De Wereld Gezondheids Organisatie Verenigde Naties (WHO) heeft regeringen om water te drinken wat minimaal 25-50 mg magnesium per liter bevat. Dit kan honderdduizenden sterfgevallen als gevolg van een hartaanval en beroerte voorkomen. Amerikaanse gebotteld water bevat gemiddeld minder dan 5 mg magnesium (Mg) per liter, terwijl gebotteld water in de rest van de wereld gemiddeld ongeveer 10 - 20 mg magnesium per liter bevat.

Artsen zeggen dat water minimaal 100 mg magnesium moet bevatten

Drs. Burton en Bella Altura zeggen dat water minimaal 100 mg magnesium per liter zou moeten bevatten. Normaal gesproken kan een zuivere magnesiumchloride welke toegevoegd wordt aan drinkwater de gezondheid bevorderen. Persoonlijk voeg ik dagelijks 3-5 sprays magnesium olie (chloride) in 5-6 glazen water, het kan vrij sterk smaken, maar het is een uitstekende voedingssupplement.