Magnesium en de samenwerking met andere mineralen
De beste oplossing voor gezonde hart en bloedvaten en een gezond lichaam en geest is in het algemeen dat je naast magnesium de juiste extra vitaminen en mineralen inneemt.
Magnesium heeft bepaalde vitaminen en enzymen nodig om optimaal te kunnen werken (cofactoren). De belangrijkste cofactoren van magnesium zijn calcium, vitamine B6, vitamine D3, vitamine C, en vitamine K2. Naast magnesium is het dus ook goed, en zelfs aan te bevelen, de volgende vitaminen en mineralen in te nemen omdat ze nauw samenwerken met magnesium en de effectiviteit ervan vergroten.
Calcium
Calcium hebben de meeste mensen meer dan voldoende, in ons tegenwoordige dieet zit soms wel 5 x zoveel calcium als magnesium en dat kan voor grote gezondheidsproblemen zorgen. Een goede verhouding tussen magnesium en calcium is volgens Dr. Carolyn Dean 2:1, normaliter hoef je dus geen extra calcium te nemen.
Vitamine B6
De stofwisseling van vitamine B6 en magnesium is sterk met elkaar verweven. Met vitamine B6 kan magnesium de cel makkelijker binnenkomen.
Een capsule per dag van 100-200 mg B6 is voldoende om een optimale balans te hebben tussen magnesium en vitamine B6.
Vitamine C
Vitamine C heeft een antioxidantfunctie en beschermt daardoor de lichaamcellen tegen oxidatieve schade. Samen met magnesium is vitamine C zeer belangrijk voor je gezondheid.
De aanbevolen hoeveelheid ligt tussen 1000 -3000 mg per dag.
Vitamine K2
Vitamine K2 wordt goed opgenomen, ondersteunt de bloedstolling en draagt bij aan de opname van magnesium en calcium in de botten.
De aanbevolen hoeveelheid is 50/90 microgram per dag.
Let op: Overleg bij gebruik van coumarinederivaten (bloedverdunners zoals warfarine) eerst met een (orthomoleculair) arts alvorens een vitamine K2-supplement te gebruiken.
Meer uitgebereide informatie
Samenwerking magnesium en calcium
Het mineraal calcium (kalk) geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Ook is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Calcium is verder onder andere betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoon stofwisseling. Daarnaast draagt het bij aan de energievoorziening van onze lichaamscellen.
Calcium is een mineraal dat op een veelzijdige manier samenwerkt met magnesium. De twee hebben elkaar hard nodig voor een goede werking. Van calcium krijgen we meestal genoeg binnen. Een maaltijd met melk, zuivelproducten, broccoli en koolsoorten dekt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium.
De benodigde hoeveelheid calcium is onder andere afhankelijk van leeftijd en geslacht. Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) gemiddeld 1000 milligram (= 1 gram) calcium nodig.
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan calcium?
Bij zuigelingen kan bij een tekort aan calcium spierkramp ontstaan. Bij ouderen kan een te lage calciuminname leiden tot osteoporose (botontkalking). Wanneer calcium door een tekort aan vitamine D niet voldoende wordt opgenomen, kan osteomalacie (beenverweking) ontstaan.
Andere gevolgen van een tekort aan calcium zijn een vertraagde bloedstolling en, bij een ernstig tekort, spierkrampen.
Een tekort aan calcium kan ook leiden tot botverlies met als gevolg osteoporose en breuken. Gebrek aan calcium paradoxaal kan ook verkalking van de slagaders veroorzaken. Met andere woorden, als je te veel of te weinig calcium neemt heb je een hogere kans op verkalking van de slagaders (arteriosclerose)
►Lees hier meer over magnesium en calcium
Samenwerking magnesium en vitamine B6
De stofwisseling van vitamine B6 en magnesium is sterk met elkaar verweven. Zonder vitamine B6 kan magnesium de cel niet binnenkomen.
Ook het aminozuur taurine bepaalt in belangrijke mate de intracellulaire magnesium concentratie.
Dus suppletie van zowel vitamine B6 als taurine kunnen van belang zijn wanneer je met magnesium begint.
Magnesium en vitamine B6 vormen samen een duo dat vaak wordt ingezet bij premenstruele klachten, ADHD, ADD. PDD-NOS, autisme en vele andere ziektebeelden.
B6 deficiëntie kan leiden tot een tekort aan magnesium, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center. Een capsule per dag van 100-200 mg is voldoende.
Welke punten hebben depressie, hyperactiviteit, epilepsie,autisme en de ziekte van Alzheimer gemeen? Volgens dokter Mousain-Bosc: een abnormaal hoog magnesiumtekort.
►Klik hier voor de pagina magnesium en ADHD
Samenwerking magnesium en vitamine D3
Als je extra vitamine D3 neemt laat dan eerst je bloed laat testen voor de serumwaarde nmol/ltr aan vitamine D (D3) om te weten of je extra vitamine D3 nodig hebt. (over het algemeen kun je stellen dat de meeste mensen lijden aan een groot vitamine D3 tekort).
De aanbevolen waarde in Nederland zou moeten liggen tussen 50-75 nmol/ltr. Dit is aanzienlijk minder dan in Amerika waar de aanbeveling tussen 100-150 nmol/lr. ligt.
Zie een autoriteit op dit gebied Carole Baggerly van ►www.Grassrootshealth.net
De EFSA adviseert een verhoging voor volwassenen van 50 microgram (2000 IU) naar 100 microgram (4000 IU). Voor kinderen tussen 1 en 10 jaar verhoogt de voedsel-veiligheid-instantie de geadviseerde maximumhoeveelheid van 25 microgram (100 IU) naar 50 microgram (2000 IU) per dag. Het gaat hier om de totale vitamine D-inname inclusief zon en voeding.
BELANGRIJK: Steeds meer mensen worden zich bewust van de grote waarde van vitamine D voor de gezondheid, en gaan daarom vaker in de zon en/of nemen vitamine D supplementen in.
De keerzijde van deze verhoogde vitamine D opname is evenwel dat meer mensen ongewenste reacties krijgen op deze vitamine. Wat de meesten niet weten is dat deze bijverschijnselen van vitamine D niet te wijten zijn aan vitamine D zelf, maar veroorzaakt worden door een tekort aan magnesium.
►Ga hier naar de speciale pagina over vitamine D3 en magnesium