Wereldwijd magnesiumtekort

In Europa, maar vooral in Nederland is de bodem zeer arm aan het mineraal magnesium. Het gebruik van enorme hoeveelheden kunstmest sinds de jaren 50 én de manier waarop onze voeding industrieel wordt verwerkt heeft tot gevolg dat veel mensen in Nederland lijden aan onduidelijke en vaak chronische klachten die kunnen worden veroorzaakt door een magnesium tekort.

Zechstein 
Ancient Magnesium

Teveel mensen eten geraffineerd of prefab (verpakt) voedsel. In witte bloem is 85% van de magnesium verwijderd. Het overvloedig gebruik van frisdranken, medicijnen, suikers en chemicaliën in ons voedsel zorgen voor een verhoogde en versnelde uitscheiding van magnesium waardoor de behoefte alleen maar toeneemt.

Meer oorzaken die voor een magnesiumtekort kunnen zorgen

 • Langdurig gebruik maagzuurremmers.
 • Het drinken van veel koffie en meer dan normaal gebruik van alcohol.
 • Het gebruik van veel suiker, eiwitten, vleesproducten en melkproducten.
 • Het gebruik van plaspillen tegen verhoogde bloeddruk (diuretica).
 • Het langdurig gebruik van sommige geneesmiddelen, zoals calcium-antagonisten en antibiotica.
 • Bij langdurige fysieke overbelasting of lichamelijke stress of trauma zoals een val, whiplash, etc.
 • Emotionele stress, burn-out, psychosomatische klachten.
 • Het langdurig gebruik van anticonceptie pillen.
 • Bij veel zweten, sport, sauna,
 • Ontgiftingskuren zoals vasten en sapkuren.
 • Bij zwangerschap en borstvoeding.
 • Anorexia.
 • Nierziekten.
 • Hoog cholesterolgehalte
 • Aderverkalking.
 • Ondervoeding en chronische diarree.
 • Geheel of gedeeltelijke verwijdering van maag en/ of darmen.
 • Maagbandje.
 • Diabetus.
 • Alvlees- en/of leverproblemen

Veilige vervanger voor maagzuurremmers

Natrium Bicarbonaat een veilige vervanger van maagzuuremmers. Gebruik je veel Rennies of andere maagzuurremmende medicijnen omdat je last hebt van brandend maagzuur? Je kunt ook een maagzuurremmer gebruiken die geen bijwerkingen heeft. Natrium Bicarbonaat (of baking soda) dus! Los een half theelepeltje op in een glas water en drink het leeg. Dit helpt bij iedereen die last van maagzuur heeft.

Maagzuurremmers

Maagzuurremmers zijn in Nederland de meest voorgeschreven geneesmiddelen bij klachten als overtollig maagzuur of ‘reflux’: het teruglopen van maagzuur in de slokdarm.
Deze medicijnen beïnvloeden de zuurtegraad van de maag. De FDA in Amerika is na rijp beraad tot de conclusie gekomen dat de opname van met name magnesium bij een (te) lage zuurtegraad in de knel kan komen.
Op deze zogenaamde protonpopremmers moet in Amerika van de FDA binnenkort dan ook een waarschuwing komen voor een laag magnesium-peil bij langdurig gebruik.

Koffie, melk en calcium preparaten

Een hoge calcium-inname (meer dan 2 gram) verlaat de absorptie van magnesium. Wanneer men een tekort aan magnesium heeft, zal het lichaam de neiging hebben om calcium op te slaan.
Extra suppletie van calcium kan een verhoogde toename van calcium in de cellen veroorzaken, zoals de cellen van het hart en bloedvaten en daardoor zouden hartproblemen kunnen ontstaan

Magnesiumtekort door overmatig alcohol gebruik

Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag is het effect van alcohol op magnesium vergelijkbaar met het effect van diuretica op magnesium, het verlaagt de beschikbaarheid voor de cellen door het verhogen van de uitscheiding van magnesium door de nieren.
In studies werd klinisch magnesiumtekort gevonden bij 30% van de alcoholisten

Magnesiumtekort door medicijnen

Ook van de veelvoorgeschreven medicijnen zoals anticonceptie, plaspillen (furosemide, bumetanide en torsemide) en medicijnen tegen astma, hartproblemen etc. is bekend dat ze de magnesium-spiegel kunnen verlagen bij langduriger gebruik door de uitscheiding van magnesium via de nieren te bevorderen.

Zacht drinkwater

Hard water is een belangrijke bron van magnesium. In natuurlijke bronnen is het water vaak hard en is over het algemeen zeer rijk aan magnesium, maar moderne waterzuiveringsinstallaties gebruiken omgekeerde osmose of andere zuivering die magnesium uit het water verwijdert waardoor zacht water ontstaat vrijwel zonder magnesium.

Bron en mineraalwater

Het zogenaamde bronwater wat miljoenen mensen drinken bevat géén of slechts heel weinig magnesium en mineralen, vaak is gewoon kraanwater beter.
In Hebron water uit Hoensbroek (AH water) zit de meeste magnesium per liter, nl. 17 mg per liter. In andere bronwaters gemiddeld 3-9 mg per liter. Het verschil tussen bron- en leiding water is zo klein dat aanbevolen wordt gewoon leidingwater te drinken.
Rob Klont (Medisch microbioloog ) van het UMC Sint Radboud in Nijmegen onderzocht 68 soorten flessen bron- en mineraalwater. In bijna 50% van het gebottelde water trof hij hoge niveaus van verontreiniging aan door bacteriën, waaronder Legionella. Veel patiënten drinken mineraalwater, omdat ze denken dat dat goed voor ze is. Dat klopt dus niet. Het drinken van bron- en mineraalwater kan schadelijk zijn voor patiënten, van wie het immuunsysteem is aangetast. Maar.....voor gezonde mensen zou het geen kwaad kunnen??
De WHO, 's werelds grootste gezondheidsorganisatie, heeft al eerder afstand genomen van de vermeende gezondheidsbevorderende eigenschappen van mineraalwater. Het Voedingscentrum is eveneens van mening dat de consument uit gezondheidsoverwegingen beter géén water in de winkel kan kopen.

Frisdranken

KOOLZUURHOUDENDE DRANKEN. Veel (koolzuurhoudende) fris- dranken bevatten fosfaten. Deze fosfaten zitten in ongelooflijk veel voedingsmiddelen, we krijgen daar tegenwoordig veel te veel van binnen.
Fosfaten binden met magnesium in de darmen waardoor deze niet beschikbaar is voor het lichaam. Door het drinken van koolzuurhoudende fris- dranken spoelt magnesium uit je lichaam.
De enorme stijging van het gemiddelde gebruik van koolzuurhoudende fris- dranken sinds het begin van de vorige eeuw is ook een grote oorzaak van magnesium tekorten.

Chronische maag en darm problemen

Vooral bij orale suppletie van magnesium (pillen en capsules) zal de opname van magnesium nihil zijn.
Veel artsen schrijven bij een magnesiumtekort magnesiumoxide (MgO) voor omdat het zeer goedkoop is, maar de werkzaamheid is echter laag. Bij patiënten welke problemen hebben met het spijsverteringsstelsel zoals het lekkendedarmsyndroom (leaky gut syndrome) is de kans groot dat de magnesium onvoldoende wordt opgenomen

Magnesiumtekort door stress

Hoe meer stress je hebt, hoe meer magnesium je verbruikt. Hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger je wordt voor stress. Hoe meer adrenaline, hoe groter het verlies van magnesium. Er ontstaat dus een vicieuze cirkel waar zonder magnesium suppletie bijna niet uit te komen is.
Al gauw verkeert je lichaam in een staat van hypergevoeligheid en zo ontstaan spiertrillingen en krampen.

Daarnaast kunnen er geïrriteerdheid, stemmingswisselingen, angst- en paniekaanvallen ontstaan en zelfs depressies.

Het is dus beter zowel fysieke- als emotionele stress te vermijden.

Vitamine D3, heel belangrijk maar mét magnesium

VITAMINE D. Bij een hoge inname van vitamine D (D3) (hoger dan 5000 IE per dag) kan ook een magnesium tekort ontstaan.

Vitamine D3 is ZEER BELANGRIJK voor je gezondheid dus blijf dat vooral nemen, maar gebruik dan wel extra magnesium.

Sauna, sporten en zweten

In de sauna en bij intensieve sport zal men over het algemeen sterk zweten. Zweet is rijk aan magnesium. Door het vele zweten zal men dus extra magnesium verliezen. Vóór en na het sporten wordt aangeraden wat extra magnesium te gebruiken.

Zwangerschap en borstvoeding

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een grotere behoefte aan magnesium tot 6000 IE per dag. In de dagelijkse praktijk worden die hoeveelheden heel vaak niet gehaald. Uit de SUVIMAX studie (een onderzoek naar het voedingsgedrag) blijkt dat 77% van de vrouwen en 72% van de mannen minder magnesium krijgen dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Neem geen magnesium bij antibiotica

Medicijnen die magnesium of zink bevatten belemmeren de opname van minocycline. Bij voorkeur stopt u tijdens de antibioticumkuur een paar dagen met het middel dat magnesium of zink bevat. Overleg hierover met uw arts. Als het niet mogelijk is een paar dagen te stoppen, moet u ervoor zorgen dat u minocycline minimaal 2 uur voor het andere middel inneemt.

Onverklaarbare problemen? misschien heb je wel een magnesiumtekort!

Zechstein
Ancient Magnesium