Magnesiumrijke voeding

Welke voeding is rijk aan magnesium?

Magnesium zit van nature in de meest uiteenlopende voedingsmiddelen en er zijn dan ook erg veel producten die bioactief magnesium kunnen leveren aan je lichaam. De volgende voedingsmiddelen bevatten nog een redelijke (maar te lage) hoeveelheid magnesium.
bananen
spinazie
cacao

  • Cacao! Chocolade is rijk aan het macromineraal magnesium. Magnesium bevordert de energiestofwisseling, de zenuwprikkeloverdracht en de spierfunctionaliteit… En heeft een ontspannend en vaatverwijdend effect. Veel mensen hebben een tekort aan magnesium, dus voor hen is pure, rauwe, biologische chocolade extra raadzaam
  • (Volkoren)tarwebrood & roggebrood
  • Graanproducten, waaronder zilvervliesrijst & hele ontbijtgranen
  • Schaaldieren, weekdieren & schelpdieren (alikruiken, wulken, garnalen, mosselen, sint-jakobsschelpen, oesters, mosselen, krab, kreeft, garnalen e.a.)
  • Groenten, en dan met name donkergroene bladgroenten
  • Spruitjes, postelein, snijbiet(blad), spinazie, brandnetel, broccoli, rucola, zuring, peterselie, rammenas, asperges, artisjok, kardoen, selderij, dille, basilicum, groene peper, aardappel, bloemkool, aubergine, bietjes & tomaat
  • Melk & zuivel, met name comté-kaas, Parmezaanse kaas & emmentaler
  • Bonen & peulvruchten: sojabonen, pinda’s, kikkererwten, linzen, witte bonen, rode + groene kidneybonen e.a.

  • Sojaproducten zoals tofoe, sojameel & edamame
  • Vlees & vleeswaren (vooral niet te grondig ontvet rund/kalf, lam/schaap, geit en paard)
  • Banaan, framboos, ananas & avocado. Bananen leveren veel vitamines, mineralen en spoorelementen. De belangrijkste hiervan zijn: vitamine B3, B6, A en C en kalium, magnesium, fosfor, ijzer, tryptofaan en selenium.
  • Gedroogde vruchten: dadels, vijgen & abrikozen
  • Noten, zaden & pitten (zonnebloempitten, kastanjes, amandelen, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, pijnboompitten, pecannoten, paranoten, kokos, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, sesamzaad, pompoenpitten e.a.)
  • Zeewier & algen (kelp, dulse e.a.)
  • Bepaalde vissoorten (in het bijzonder makreel en heilbot)
  • Rietsuikermelasse
  • Authentiek, ongeraffineerd zout (o.a. Himalayazout & Keltisch zeezout)
  • Water (afhankelijk van het opgeloste, ionische magnesiumgehalte)

Zorg altijd voor extra suppletie van magnesium.

Zelfs als je veel magnesiumrijk voedsel eet zal je waarschijnlijk extra magnesium moeten nemen. Gebruik daarvoor magnesiumchlorise via de huid. Dat is de meest natuurlijke manier!