Magnesium en Calcium

De relatie tussen magnesium en calcium bij chronische ziekten.

Op deze pagina willen we je meer informatie verstrekken over de relatie tussen magnesium en calcium. Er is namelijk veel meer gaande tussen magnesium en calcium dan we denken. We hebben jaren lang te horen gekregen dat calcium goed is voor sterke botten. Toch is calcium slechts een klein onderdeel van 18 verschillende voedingsstoffen, waaronder één van de belangrijkste magnesium is, die nodig zijn om een sterk bot te maken. Het is belangrijk om te begrijpen dat Magnesium en Calcium onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn in ons lichaam én onze botten. Deze twee belangrijke mineralen zijn eigenlijk antagonisten (ze hebben een tegengestelde werking). Bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of omstandigheden kunnen de behoefte aan magnesium sterk vergroten of de uitscheiding ervan bevorderen. Calcium heeft magnesium nodig om opgenomen te worden en goed te kunnen werken.Een hoge calciuminname moet dus gepaard gaan met een hoge magnesiuminname. Anders raakt de voorraad magnesium in het lichaam uitgeput. Terwijl calcium en magnesium samenwerken, kunnen ze dus ook tegenovergesteld werken.

Wanneer deze twee mineralen uit balans raken in ons lichaam, wat bijvoorbeeld gebeurt bij acute en chronische stress, dan kan de magnesium voorraad uitgeput raken en kunnen chronische ziekten ontstaan. Heel langzaam begint men in de reguliere geneeskunde het belang van magnesium te onderkennen, zeker als het gaat om chronische ziekten.

Ontsteking oorzaak chronische ziekten?

Er bestaan sterke aanwijzingen dat de verbindende factor bij chronische ziekten een ontsteking is. Dit is inmiddels bekend bij hart -en vaatziekten, artritis, IBS (prikkelbare darm), en vele andere chronische aandoeningen.


Zo bestaat er ook een verrassend verband tussen ontstekingen en kanker, ziekte van Alzheimer en tal van andere aandoeningen. Deze andere aandoeningen omvatten alle soorten auto-immuunziekten, inclusief artritis, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, osteoporose, diabetes, obesitas, astma, voedselintoleranties, CVS, fibromyalgie en aanverwante problemen die met pijn gepaard gaan.

Men neemt aan dat ontstekingen ontstaan door ontregeling of over stimulatie van het sympathisch zenuwstelsel dat zorgt voor onze " vechten of vlucht " reactie . Men denkt nu dat bij veel chronische ziekten de vecht- en vlucht reactie, door een neurologisch probleem, op een onderbewust niveau continu actief is.

Hierdoor raakt het lichaam uitgeput en uit balans. Je kunt je nu eenvoudig bedenken dat dit mechanisme ontstekingen kan veroorzaken met alle gevolgen van dien. Het sympathisch zenuwstelsel wordt weer getriggerd door overtollige en ongereguleerde calcium hoeveelheden. En tenslotte is het interessant om te weten dat calcium hoeveelheden gereguleerd en gecontroleerd worden door….MAGNESIUM.

Calcium wordt dus gereguleerd en gecontroleerd door magnesium, dat is je waarschijnlijk niet bekend. Waarom? Omdat je arts gewoon niet op de hoogte is van dit fundamentele aspect en hoe ons lichaam eigenlijk werkt. Het is niet hun schuld, ze hebben gewoon niet geleerd hoe deze kritische minerale relaties ons metabolisme beïnvloeden. Een goede verhouding tussen calcium en magnesium is 2:1 tot maximaal 3:1.