• Home >>

Magnesiumtekort, tikkende tijdbom?

Een uitgebreid Zweeds en Amerikaans onderzoek wijst uit dat de inname van magnesium in Amerika en Europa veel te laag is.


Volgens een Zweeds onderzoek zijn hartritmestoornissen en hartinfarcten bij mannen enorm toegenomen. Een groot Amerikaans onderzoek noemt het magnesiumniveau in de westerse voeding marginaal. TEKORT AAN MAGNESIUM DE OORZAAK VAN WELVAARTSZIEKTEN?.  Het tekort aan magnesium zou verantwoordelijk kunnen zijn voor meer welvaartsziekten dan enig andere voedingsstof. De overheid adviseert 420 milligram (mg) per dag voor mannen, 320 mg voor vrouwen. Orthomoleculair wordt aanbevolen dat zowel mannen als vrouwen streven naar 400-800 mg magnesium per dag te nemen. Gemiddeld 6-7 mg magnesium per dag, per kg lichaamsgewicht!. Onze dagelijkse voeding bevat slechts zo'n 100 mg magnesium per dag.

Magnesium tekort

Magnesium wordt al meer dan 80 jaar in ziekenhuizen gebruikt.

Sinds 1930 schrijven artsen magnesium voor bij hartritmestoornissen, hartinfarcten en andere hartkwalen. Patiënten die na een hartaanval magnesium toegediend krijgen, hebben daardoor een aanzienlijk betere overlevingskans. Er is een protocol ontwikkelt, genaamd "de tweede Leicester Intravenous Magnesium Intervention Trial " om na het optreden van een hartaanval zo snel mogelijk magnesium toe te dienen, voordat andere medicijnen toegediend worden.

Dit protocol leidde er toe dat de schade aan hart en hartspier sterk werd beperkt en het sterftecijfer met meer dan 21% daalde. De veelomvattende werking van magnesium bij hartaanvallen is als volgt: magnesium verminderd bloedklonters, verwijdt de bloedvaten, voorkomt spasmen in de bloedvaten en de hartspier, voorkomt hartritmestoornissen en vermindert de schade aan de hartspier.

Magnesium wordt ook gebruikt bij zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie. Het voorkomt dat pre- eclampsie uitmondt in eclampsie, een levensgevaarlijke conditie die gepaard gaat met epileptische aanvallen. In de VS wordt magnesium al sinds 1950 gebruikt om zwangerschapsvergiftiging te behandelen. De behandeling met magnesium is voor dit doel goedgekeurd door de Federal Drug Administration (FDA).


De FDA is in de Verenigde Staten van Amerika een agentschap van de federale overheid dat de kwaliteit en veiligheid van voedsel, toevoegingen daaraan en medicijnen bewaakt, maar ook de behandeling van bloed, medische producten, toestellen met elektromagnetische straling en cosmetica controleert. De FDA dwingt de naleving van gedeeltes van de Public Health Service Act af.

Het risico van een tekort aan magnesium.

Het lijkt misschien onschuldig maar een tekort aan magnesium kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo zou een tekort aan magnesium o.a. trombose veroorzaken (bloedstolsels) als zo’n bloedstolsel in je ader blijft zitten en daardoor de bloedtoevoer naar het hart of de hersenen belemmert dan bestaat de mogelijkheid op een hartaanval of beroerte. Laten we het even uitleggen: een tekort aan magnesium kan een verhoogd cholesterol in de hand werken, maar niet alleen dat, een tekort zorgt er ook voor dat je bloedvaten verharden. Samen met een onjuiste (lees te hoge) opname van calcium (waarbij magnesium samen met vitamine k2 en het pro- hormoon (vitamine) D3 een grote rol speelt) kan zich gemakkelijk plaque gaan vormen aan je vaatwanden. Zie informatie over magnesium en hart-en vaatzieken.

Calcium inname veel te hoog ten opzichte van magnesium.

Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat bij een tekort aan magnesium meer adrenaline vrijkomt waardoor je lichaam reageert alsof je continue in gevaar bent (stress). Adrenaline is alleen bedoeld om snel en alert te kunnen reageren in gevaarlijke situaties. In een stress situatie geeft deze adrenalinestoot, zonder dat we dat altijd door hebben, een heftige reactie op het lichaam. Deze situatie mag niet te lang aanhouden want adrenaline vernauwt je bloedvaten, verhoogt je bloeddruk en laat je hart sneller kloppen. Een ongezonde situatie wanneer je té lang stress hebt. Natuurlijk is het niet zo dat iedereen met een magnesium tekort dit risico loopt, alles hangt af van hoe gezond iemand is, of hij/zij voldoende beweegt en goede voeding neemt. Maar het is geen slecht idee, gezien het tekort van magnesium in ons voedsel, extra magnesium supplementen te nemen.

Plaque oorzaak vernauwede bloedvaten.

Plaque is een opbouw van vetachtige stoffen aan de binnenkant van de bloedvaten. Plaquevorming treedt meestal op door ouderdom.
Tijdens het verouderen ontstaan er voortdurend kleine beschadigingen aan de wanden van bloedvaten. In de loop van tijd kunnen er vetachtige stoffen aan de beschadeging gaan kleven.
Dit gebeurt in aders en vooral in slagaders, waarbij de stof cholesterol een belangrijke rol speelt. Eenmaal aangekoekt, groeit deze plek door en vernauwt zo het bloedvat..