Gevaar van teveel calcium

Hoe teveel calcium je benen kunnen breken.

Wist je dat de meeste calcium supplementen op de markt van vandaag eigenlijk kalksteen zijn? Kalksteen is krijt verborgen in een capsule, een tablet, of in de vorm van een zijdeachtige vloeistof. Daarna wordt het omgetovert tot een "calciumsupplement": gemakkelijk om te slikken, goed voor de botten", maar vooral goed voor de producent van deze pillen.Kalksteen is een zeer winstgevende grondstof voor zowel de voedingssupplement- en mijnindustrie. Immers, een aanzienlijk deel van de aardkorst bestaat uit calcium.

Een overzicht gepubliceerd in Osteoporosis International augustus 2008 heeft geconcludeerd dat calcium monotherapie (zonder vitamine D3) eigenlijk de kans op een breuk verhoogt bij vrouwen. Als we de resultaten van deze studie moeten geloven, zou het betekenen dat calcium niets kan doen om de botbreuk of het verlies van botkwaliteit te voorkomen.


Dit zou betekenen dat we veel geld kunnen besparen aan calciumsupplementen. Dan kunnen we beter meer melk drinken, maar ook dat blijkt niet waar te zijn!

Deze feiten smeken om een wetenschappelijke verklaring. Een Nederlandse onderzoeker onder de naam Thijs Klompmaker, heeft een artikel in 2000 geschreven; "Overmatig gebruik Calcium oorzaak osteoporose", dit artikel biedt een briljante verklaring waarom te veel calcium interfereert met de gezondheid van de botten. Volgens de analyse van Klompmaker kan de consumptie van overmatig calcium veroorzaakt door zuivelproducten en mineralen supplementenonze botten zwakker maken.

Vanwege het feit dat teveel calcium zich in zachte weefsels kan afzetten, wat weer kan leiden tot osteoartritis, spierkrampen, slapeloosheid, constipatie, nierstenen, verhoogde risico op borst- en prostaatkanker.

De Calcium leugen.

Het wordt steeds duidelijker dat ook osteoporose niet wordt veroorzaakt door een gebrek aan calcium, het tegendeel blijkt waar omdat overmatige calciuminname zelfs kan leiden tot grotere bot fracturen, vooral later in het leven!. Het traditionele dieet van de Chinese boer, is gebaseerd op het eten van een kalkarm, plantaardig dieet, het voedsel omvat ongeveer 250 mg calcium per dag - niet de 1200 mg (of meer!) per dag zoals in Amerika en Europa.

Paradoxaal genoeg, niet alleen de eerder genoemde hypothetische Chinese boer heeft minder dichte botten dan de gemiddelde westerling, maar heeft ook onvergelijkbaar veel sterkere botten. In feite is er in de Chinese taal zelfs geen woord voor osteoporose, en deze taal is ten minste 3000 jaar oud.

Melk verhoogt de kans op botbreuken.

In de Harvard Nurses 'Health Study, een beoordeling bijhouden door 78.000 verpleegkundigen is over een periode van 12 jaar vastgesteld dat het drinken van koeienmelk het aantal botbreuken vermeerderd. In de studie is het relatieve risico op een heupfractuur 45% hoger bij die vrouwen die twee of meer glazen melk per dag dronken versus degenen die slechts één glas of minder dronken.


In landen waar zowel de consumptie van zuivelproducten en het algehele calcium niveau in de voeding het laagst is komen botbreuken minder voor. Omgekeerd geldt dat in culturen zoals in de Verenigde Staten, waar calcium consumptie een van de hoogste ter wereld is, botbreuken aanzienlijk meer voorkomen (zie: The China Study).

Extra calcium verhoogt risico hartaanval met 24%.

Buitensporige calcium in het bloed kan leiden tot de accumulatie en destabilisatie van plaque in de slagaders, kan een hypertensief effect hebben op de hartspier, en kan zelfs hartstilstand veroorzaken.



Volgens twee meta-analyses gepubliceerd in het British Journal of Medicine, verhoogd 500 mg extra elementair calcium per dag het risico op een hartaanval met ten minste 24%!.

Magnesium maakt botten taai en sterk

Het nemen van extra calcium is in Nederland nauwelijks nodig als je melkproducten gebruikt. Ook zit er veel te veel calcium in andere producten. In Nederland is de verhouding Calcium magnesium bijna 10 : 1 terwijl hij 2 : 1 zou moeten zijn. Bij het nemen Calcium is het raadzaam om 2:1 verhouding van calcium tot magnesium . Deze verhouding stelt beide mineralen effectief te zijn , volgens Harvinder S. Sandhu , MD . Als je vermoedt dat u een tekort in magnesium neem dan 1:1 verhouding of zelfs meer magnesium .

Zechstein
Ancient Magnesium